Traumeterapi i Århus
Hos JC Terapi tilbyder vi professionel traumeterapi i vores lokaler i Århus C. Vi kan hjælpe dig med at bearbejde svære oplevelser og genfinde balancen i dit liv.
Det er ikke selve begivenheden, der udløser et traume, men personens reaktion på oplevelsen. Følgende situationer kan forårsage traumer:
- Dødsfald
- Psykisk eller fysisk vold
- Voldtægt
- Trafikulykker
- Operationer
- Sygdom
- Røveri
- Overfald
- Barndomstraumer
- Krigsoplevelser
- Naturkatastrofer
- Mobning
- Chikane
- andre svære oplevelser
Traumer kan være forbundet med mange psykosomatiske symptomer f.eks.
- Uforklarlige smerter forskellige steder i eller på kroppen
- Eksem eller udslet
- Svimmelhed
- Ondt i maven / knugen i maven
- Hårtab
- Kvalme / opkast
- Hurtig hjertebanken
- Vejrtrækningsproblemer
- Kronisk træthed
- Migræne
- Nedsat koncentrationsevne
- Korttidshukommelse
- Depression
- Angst
- andre symptomer
Tegn på traumer kan forveksles med ADHD, autisme og borderline.
Traumer
De påvirker centrale områder i hjernen, især amygdala, som styrer vores følelser og reaktioner på trusler. Når vi udsættes for traumer, kan amygdala blive overaktiv og sætte kroppen i konstant alarmberedskab, hvilket udløser en overlevelsesreaktion (kamp, flugt eller frys). Dette frigiver stresshormoner som kortisol og adrenalin, hvilket kan fortsætte, selv når faren er overstået. Samtidig kan hippocampus, som styrer hukommelsen, blive hæmmet, hvilket gør det svært at huske præcise detaljer om den traumatiske hændelse, selvom følelsen af frygt stadig er til stede. Traumer “lagres” i kroppen og kan udløse fysiske og psykiske reaktioner som angst, flashbacks og en vedvarende følelse af ubalance. Mange traumatiserede mennesker anvender ubevidste forsvarsmekanismer som fx undgåelse, benægtelse, dissociation eller idealisering for at beskytte sig selv mod de overvældende følelser. Disse forsvarsmekanismer kan skabe vedvarende symptomer som angst, depression eller PTSD. Psykologiske Traumer kan opdeles i to hovedkategorier:
Choktraumer – opstår som følge af en pludselig og uventet hændelse. I chokfasen reagerer kroppen med kraftige symptomer som hjertebanken, svimmelhed, kvalme, frygt eller følelsesmæssig lammelse. Hvis chokket ikke bearbejdes inden for de første par måneder, og symptomerne fortsætter, kan det udvikle sig til et varigt traume og føre til PTSD (Posttraumatisk Stresslidelse). Når traumer ikke behandles, “sætter de sig” i både krop og sind og fortsætter med at udløse alarmreaktioner, selv når faren er forbi. Ifølge psykiatrien bør man søge hjælp, hvis symptomerne ikke er aftaget efter cirka fire uger.
Komplekse traumer – opstår som resultat af gentagne belastende hændelser over tid, som for eksempel i barndommen eller i langvarige traumatiske relationer. Disse traumer kan udvikle sig til C-PTSD (Komplekse posttraumatiske stresslidelser), som har dybere og mere langvarige virkninger. Komplekse traumer påvirker både ens selvbillede, relationer og tryghed. Symptomerne er ofte mere diffuse og vedvarende, hvilket gør behandlingen længere og mere kompleks. Behandlingen kræver en dybdegående indsigt i både fortidens hændelser og de relationelle mønstre, der er blevet skabt gennem tiden.
Traumeterapi arbejder med både krop og sind for at hjælpe dig med at adskille fortidens traumer fra nutiden, hvilket mindsker eller helt fjerner symptomerne. Traumebehandling er ikke kun en mental proces. Det involverer også fysisk bearbejdning, da traumer ikke kun påvirker vores tanker, men også vores krop. Ved at kombinere psykologisk og somatisk behandling kan vi hjælpe dig med at forløse de dybe traumer, der har sat sig i både sind og krop. På denne måde beroliger vi kroppens alarmsystem, så traumerne ikke længere forstyrrer din hverdag. Med vores traumebehandling og traumeterapi i Århus, kan du få bearbejdet dine traumer. Kontakt os for at høre mere.
Vil du høre mere om os og behandlingen?
Du er mere end velkommen til at kontakte os (+45) 30 96 15 63 eller (+45) 52 34 01 58. Du kan også sende en mail til kontakt@jcterapi.dk.
Hvis traumet forbliver ubehandlet, kan det føre til PTSD og følgende reaktioner:
- Man får flashbacks, hvor man genoplever den livstruende episode – eller som mareridt, når man sover
- Man føler, at verden er et farligt sted
- Man er angst og altid på vagt
- Man undgår ting eller situationer, der minder om den livstruende hændelse
- Man er irritabel og bliver hurtigt vred
- Man har svært ved at huske og koncentrere sig
- Man har svært ved at sove
- Man forandrer sig. Man reagerer anderledes og interesserer sig ikke længere for det, man plejer
- Man føler ligegyldighed og har svært ved at føle kærlighed og nærvær
- Man føler skyld og skam
- Man begynder at misbruge alkohol, hash eller stoffer
Ofte stillede spørgsmål om traumer
Reagerer alle på samme måde?
Vi kan reagere forskelligt på den samme situation. Nogle kan være meget lidt påvirkede, og andre kan være udsat for store chok. Vores biopsykosociale ressourcer har indflydelse på vores reaktioner, dvs. genetisk sårbarhed, selvværd, adfærd, følelser, hukommelse, sociale evner, kultur, familiesituation, uddannelse, køn, immunforsvar, fysisk sundhed og omgangskreds. Reaktionen afhænger også af andre elementer, f.eks. om vi har været udsat for langtidsvarige eller enkeltstående trauma, og om vi har fået hjælp lige efter den traumatiske situation. Ikke alle potentielt traumatiske begivenheder fører til varige følelsesmæssige og psykiske skader. Nogle mennesker kommer sig hurtigt fra selv de mest tragiske oplevelser. Andre er hærgede af oplevelser, der på overfladen synes at være mindre foruroligende. Man er også mere tilbøjelig til at blive traumatiseret af en stressende oplevelse, hvis man allerede er under stress/pres, eller hvis man er blevet traumatiseret før, f.eks. i barndommen.
Kan børnene også blive traumatiseret?
Ja, børnene er faktisk mere udsatte end voksne, fordi psykologiske traumer påvirker udviklingen af deres hjerner. De lider mest, når den katastrofe, de var vidne til, var forårsaget af mennesker. Deres virkelighedsopfattelse og tillid til andre mennesker kan være påvirket. Man kan arbejde med traumatiserede børn på forskellige måder, f.eks. via eksternalisering. Det er værd at nævne Sandplay, tegneterapi, visualisering og metoder, som har rødder i EMDR.
Børn er særligt udsatte, når deres forældre også har været udsat for trauma. Forældrene kan mangle overskud, overse barnets psykiske og fysiske behov og virke fraværende. Familien kan have svært ved at finde en balance ift. deres fortid. De kan tie om fortiden eller være alt for optaget af den. Det kan påvirke barnet. Barnet kan enten skabe sin egen version af den traumatiske historie og tro på den eller være udsat for kronisk retraumatisering. De kan også have svært ved at regulere barnets selvstændighed. Barnet kan f.eks. være overladt til sig selv eller være overbeskyttet. Forældrenes tillid til andre mennesker og et sort-hvidt perspektiv kan smitte af på barnet.
Børnene kan også være sekundært traumatiserede via forældrenes fortællinger, f.eks. når de hører forældrenes fortællinger om krig. De kan være kronisk bange for krig og udvikle destruktiv adfærd. Her er det vigtigt, at man arbejder systemisk og skaber en balance i familiens turbulente liv.
Hvad er langvarige konsekvenser af ubehandlede traumer?
Ubehandlede traumer kan være årsagen til PTSD. Man reagerer forskelligt på de ubehandlede traumer. Man kan få angst, depression, psykoser, selvskade, spiseforstyrrelser, OCD, personlighedsforstyrrelser, sort-hvidt perspektiv, uarbejdsdygtighed, sociale problemer, koncentrationsbesvær, varige problemer med korttidshukommelse, uro i kroppen, voldelig adfærd, dissociation, flashback som kommer, når man er i stilhed, tillidsmangel, søvnbesvær og isolation. Man kan også udvikle hjertekarsygdomme og blodpropper. Samtidig kan kroniske sygdomme, som allergi, astma, migræne, psoriasis og diabetes forværres, når kroppen bliver udsat for et langtidsvarigt traume og stress.