:
Posttraumatisk Stressforstyrrelse (PTSD, Post Traumatic Stress Disorder) er en psykisk lidelse, der udvikler sig som reaktion på en ekstremt belastende eller traumatisk begivenhed, hvor personen har været i livsfare, såsom overfald, vold, incest, voldtægt, tortur, gidseltagning, naturkatastrofer, ulykker, krig, voldtægt, overgreb, indbrud m.m.
For at få stillet diagnosen PTSD skal de centrale og generelle kriterier for diagnosen være opfyldt:
– Eksponering for en Traumatisk Begivenhed
Personen skal have været udsat for en ekstremt belastende eller livstruende begivenhed, hvor der var fare for liv eller alvorlig skade
– Genoplevelse af Traumet (Flashbacks)
Tilbagevendende, påtrængende tanker, flashbacks eller mareridt. Det kan opleves som om hændelsen gentager sig i nutiden.
– Undgåelse af Traumatisk Relaterede Stimuli
Personer med PTSD vil ofte undgå alt, der minder dem om hændelsen, fx steder, personer eller samtaler, der aktiverer minder om traumet. Undgåelsesadfærd er en klassisk forsvarsmekanisme mod de svære følelser relateret til traumer.
Der ses ofte øget alarmberedskab, overfølsomhed, søvnforstyrrelser, irritabilitet, koncentrationsbesvær, angst og en tendens til at reagere kraftigt på stressede situationer.
Symptomerne skal være til stede i mindst en måned og må ikke kunne forklares af andre psykiske lidelser. Vedvarende symptomer efter seks måneder kan føre til en diagnose.
PTSD kan dog variere i sværhedsgrad, fra mild til svær. Afhængigt af sværhedsgraden kan symptomerne variere eller intensivere:
Mild PTSD
Man tænker indimellem/ i korte perioder på den livstruende oplevelse.
Man har højst et par enkelte mareridt på en måned.
Nogle gange føler man, at man er på vagt, når man befinder sig på steder, der minder om oplevelsen.
Man er i stand til at passe et arbejde eller studie.
Moderat PTSD
Man tænker på oplevelsen en gang om ugen, eller hver gang man bliver konfronteret med ting, steder eller personer, der minder om oplevelsen.
Man har mareridt, søvnbesvær og flashbacks hver uge.
Man er tit ængstelig og på vagt og undgår tit situationer, som man oplever som farlige. Man har svært ved at passe sit arbejde eller studie.
Svær PTSD
Man har flashbacks, mareridt og problemer med at sove hver dag eller mindst en gang om ugen.
Man skubber bevidst tanker og følelser væk, der minder om hændelsen.
Man undgår helt/ i høj grad situationer, ting eller steder, som set udefra er ufarlige.
Man isolerer sig og har svært ved at indgå i relationer.
Man er konstant på vagt.
Man er ikke i stand til at arbejde eller tage en uddannelse.
Man har måske været i psykologisk/ psykiatrisk behandling før
PTSD udløses ikke nødvendigvis straks, men kan være forsinket i flere måneder, både i forhold til psykiske og somatiske symptomer. Personer med PTSD har ofte somatiske symptomer som fx muskelsmerter, hovedpine, mavepine og søvnforstyrrelser. Desuden befinder de sig en høj risikogruppe for udvikling af diabetes, forhøjet blodtryk, migræne, kronisk træthed og hjerte-kar-sygdomme, rygproblemmer.
Børnene klager ofte over mave- eller hovedpine. Deres symptomer kan afhænge af ælder og udviklingsstadie. Der findes også andre signaler, som traumatiserede børn kan sende fx blive urenlige igen, tale med baby-sprog eller bruge en sut. Både børn og unge med PTSD kan reagere med tilbagetrækning, isolering og glædesløshed, og undgå steder, som minder om traumet.