Vi tilbyder stressbehandling i Århus
Stress er en urgammel og naturlig reaktion i vores krop, der gør os i stand til at håndtere en farefuld situation ved enten at kæmpe, flygte eller fastfryse. Vi kan opleve en stress-situation på forskellige måder og har forskellige ressourcer til at håndtere den. Alvorlig stress kan betegnes som en fysisk/psykisk reaktion i vores krop, der sker, når vi oplever en belastende situation. Stress på arbejdsmarkedet er en af de mest klassiske former for stress. Det kan opstå, når man ikke kan sige fra, føler sig presset, har uoverskuelige opgaver eller samarbejdsproblemer.
Stress på arbejdspladsen
Stress er ikke sygdom – det er en belastningstilstand, som kan forårsage en sygdom. Arbejdsbetinget stress bunder ofte i en ubalance mellem de krav, man bliver stillet over for i arbejdssituationen, og de ressourcer, der er til rådighed til at løse opgaverne. Det er meget forskelligt, hvordan den enkelte forholder sig til kravene, så det kan være svært at vide, hvornår der skal gribes ind.
Alvorlig stress kan vise sig på forskellige vis, f.eks.:
Fysiske signaler på stress
- Hovedpine
- Hjertebanken
- Svedeture
- Nedsat immunforsvar – hyppige infektioner
- Appetitløshed
- Svimmelhed
- Diarré
- Rysten på hænderne
- Nedsat lyst til sex
Psykiske signaler på stress
- Træthed og søvnproblemer
- Hukommelsesbesvær
- Ulyst
- Anspændthed
- Koncentrationsbesvær
- Utålmodighed
- Angst for almindelige problemer – en uforklarlig angst
- Depression
Stresscoaching er målrettet til at få stressen ud af kroppen samt til at forebygge stress gennem målrettede værktøjer. I stresscoaching arbejdes der både med den psykiske og fysiske tilstand. Det er hjælp til selvhjælp, så man efter et kort forløb har lært at undgå alvorlig stress ved at tilegne sig de hensigtsmæssige mestringsstrategier. Stresscoaching er et målrettet, struktureret og handlingsorienteret forløb, som indeholder en kombination af vejledning, støtte og læring. Stresscoaching gives af en certificeret stresscoach.
Vi har stor erfaring med arbejdesrelateret stresscoaching. Vi hjælper med at identificere, bekæmpe og forebygge stress-tilstande, samt støtter i at vende tilbage på arbejdsmarkedet. Vores klienter bliver udstyret med forskellige værktøjer, som de kan bruge i fremtiden.
Gode råd
1. Sæt klare rammer for dit arbejde og din arbejdstid, så du også har et liv uden for arbejdet.
2. Tal løbende sammen om, hvad I har af udfordringer, hvad der belaster jer i hverdagen, og hvad I kan gøre for at støtte hinanden.
3. Sørg for at holde en god omgangstone – også i pressede situationer.
4. Tag godt imod nye kollegaer.
5. Hold øje med, om der er balance mellem kravene i arbejdet og jeres ressourcer.
6. Hold fri i din fritid. Overvej med dig selv, hvad der skaber glæde i dit liv, og hvad du savner. Du skal også lade op og hvile dig. Find en dag om ugen, hvor du slet ikke har planer.
7. Skriv alle dine opgaver ned – så er de parkeret.
8. Søg ud i naturen, når du kan.
9. Få forenklet dine dage ved at skære ned på aftaler, opgaver, aktiviteter og ansvarsområder. Dette gælder både dine arbejdskollegaer, familie og venner.
10. Giv plads til dine følelser. Græd, når du har brug for det. Gråd kan vaske stresshormoner ud af kroppen.
11. Øvelse: Forestil dig, at der er alt for meget på din tallerken (alle bekymringer, udfordringer, opgaver m.m.). Forestil dig, at du rydder den fuldstændigt. Nu overvejer du så: Hvad er vigtigst, hvilke ting skal retur og hvilke ting skal væk? Du skal være bevidst og vælge omhyggeligt, hvad der skal fylde i dit liv. Mange ting kan vi faktisk selv styre.
Ofte stillede spørgsmål om stressbehandling
Hvad er forskellen på akut stress og kronisk stress?
Kronisk stress opstår dér, hvor den akutte stress ikke ophører, og hvor kroppen derfor gennem længere tid ikke har mulighed for at vende tilbage til normaltilstanden. Det er en tilstand, hvor man oplever, at man udsættes for krav eller trusler fra omgivelserne. Disse overstiger ens evne til tilpasning, og man er ikke i stand til at fjerne truslen. Der kan være tale om, at man udsættes for urimelige krav og forventninger fra en arbejdsgiver, en spændende udfordring på jobbet, som ender som et helt uoverskueligt arbejdspres, eller om en chef eller kolleger, man bliver chikaneret eller mobbet af. Man kan føle sig så fastlåst i situationen, at man ikke kan handle og sige fra.
Hvordan stopper jeg stress, første gang den viser sig?
Når du begynder at blive anspændt, mere irritabel, får uro i kroppen og hjertebanken, så er det tid til at stoppe. Tag en pause fra det, du er i gang med. Gerne med det samme, eller så snart du får mulighed for det. Gå ind i et rum, hvor du kan være alene. Træk vejret og koncentrér dig om at få et dybt, roligt åndedræt. Når du mærker, at der er ro i kroppen, så bliv ved med at koncentrere dig om åndedrættet, gerne i 10 min. Når du er helt afslappet, er du klar til at komme tilbage til det, du havde gang i. Men først skal du rejse dig og ryste kroppen i 10 sek. I løbet af dagen bør du overveje følgende: Hvad stressede dig? Hvad kan du gøre for, at det ikke kommer tilbage? Er du udsat for pres fra din leder, dine relationer eller måske dig selv? Kan du finde ud af det, kan du identificere din personlige strategi til at stoppe stresspåvirkningerne.
Hvorfor bliver ens immunforsvar påvirket, når man er stresset?
Immunforsvaret bliver hæmmet, når stress opstår. Der sker, fordi kroppen bruger sin energi efter devisen, dvs. det vigtigste først. Kroppen har næsten udelukkende fokus på at være i alarmberedskab. Derfor bliver immunforsvarets evne til at bekæmpe sygdom hæmmet. Hvis man er i alarmberedskab over længere tid, kan man blive ramt af en alvorlig sygdom, f.eks. depression, hjertekarsygdomme, hjerneblødning, åreforkalkning, blodpropper, søvnløshed, mavesår og fedme. Jo mere intens din stressoplevelse har været, jo dybere skal din restitution ligeledes være for at afbalancere de spor, som stressen har sat i din krop.