Stressbehandling

Stress er en urgammel og naturlig reaktion i vores krop, der sætter os i stand til at håndtere en farefuld situation ved enten at kæmpe, flygte eller fastfryse. Vi kan opleve en stress-situation på forskellige måder og har forskellige ressourcer  til at håndtere den. Alvorlig stress kan betegnes som en fysisk/psykisk reaktion i vores krop, der sker, når vi oplever en belastende situation. Stress på arbejdsmarkedet er en af de mest klassiske former for stress. Det kan opstå, når man ikke kan sige fra, føler sig presset, har  uoverskuelige opgaver eller samarbejdsproblemer.

Stress er ikke sygdom – det er en belastningstilstand, som opstår, når ydre eller indre krav overstiger de ressourcer, den enkelte har. Alvorlig stress kan vise sig på forskellige vis, fx.

 

Fysiske signaler på stress

 • Hovedpine
 • Hjertebanken
 • Svedeture
 • Nedsat immunforsvar – hyppige infektioner
 • Appetitløshed
 • Svimmelhed
 • Diarré
 • Rysten på hænderne
 • Nedsat lyst til sex

Psykiske signaler på stress

 • Træthed og søvnproblemer
 • Hukommelsesbesvær
 • Ulyst
 • Anspændthed
 • Koncentrationsbesvær
 • Utålmodighed
 • Angst for almindelige problemer – en uforklarlig angst
 • Depression

Stresscoaching er målrettet til at få stressen ud af kroppen samt til at forebygge stress gennem målrettede værktøjer. I stresscoaching arbejdes der både med den psykiske og fysiske tilstand. Det er hjælp til selvhjælp, så man efter et kort forløb har lært at undgå alvorlig stress ved at tilegne sig de hensigtsmæssige mestringsstrategier. Stresscoaching er et målrettet, struktureret og handlingsorienteret forløb, som indeholder en kombination af vejledning, støtte og læring. Stresscoaching gives af en certificeret stresscoach.
Vi har stor erfaring med stress hos medarbejderne i de private og offentlige virksomheder. Vi hjælper dem med at identificere, bekæmpe og forebygge stress-tilstand, samt støtter dem i at vende tilbage på arbejdsmarked. De bliver udstyret med forskellige værktøj, som de kan bruge i fremtiden.Str

Ofte stillede spørgsmål om Stressbehandling

Du er altid velkommen til at ringe til os, hvis du har spørgsmål til behandlingen. Du kan dog også finde svar på nogle af de oftest stillede spørgsmål om stressbehandling nedenunder.

Kronisk stress opstår dér, hvor den akutte stress ikke ophør, og hvor kroppen derfor gennem længere tid ikke har mulighed for at vende tilbage til normaltilstanden. Det er en tilstand, hvor man oplever, at man udsættes for krav eller trusler fra omgivelserne. Disse overstiger ens evne til tilpasning, og man er ikke i stand til at fjerne truslen. Der kan være tale om, at man udsættes for urimelige krav og forventninger fra en arbejdsgiver, en spændende udfordring på jobbet som ender som et helt uoverskueligt arbejdspres, en chef eller kolleger man bliver chikaneret eller mobbet af. Man kan føle sig så fastlåst i situationen, at man ikke kan handle og sige fra.

Når du begynder at blive anspændt, mere irritabel, får uro i kroppen og hjertebanken, så er det tid til at stoppe. Tag en pause fra det, du er i gang med. Gerne med det samme, eller så snart du får mulighed for det. Gå ind i et rum, hvor du kan være alene. Træk vejret og koncentrerer dig om at få et dybt, roligt åndedræt. Når du mærker, at der er ro i kroppen, så bliv ved med at koncentrere dig om åndedrættet, gerne i 10 min. Når du er helt afslappet, er du klar til at komme tilbage til det, du havde gang i. Men først skal du rejse dig og ryste kroppen i 10 sek. I løbet af dagen bør du overveje følgende: Hvad stressede dig? Hvad kan du gøre for, at det ikke kommer tilbage? Er du udsat for pres fra din leder, dine relationer eller måske dig selv? Kan du finde ud af det, kan du identificere din personlige strategi til at stoppe stresspåvirkningerne?

Immunforsvaret bliver hæmmet, når stress opstår. Der sker, fordi kroppen bruger sin energi efter devisen, dvs. det vigtigste først. Kroppen har næsten udelukkende fokus på at være i alarmberedskab. Derfor bliver immunforsvarets evne til at bekæmpe sygdom hæmmet. Hvis man er i alarmberedskab over længere tid, kan man blive ramt af en alvorlig sygdom, fx depression, hjerte-kar-sygdomme, hjerneblødning, åreforkalkning, blodpropper, søvnløshed, mavesår og fedme. Jo mere intens din stressoplevelse har været, jo dybere skal din restitution ligeledes være for at afbalancere de spor, som stressen har sat i din krop.